Verkkotunnukset ovat kehitetty helpottamaan verkon käytettävyyttä, jotta käyttäjien ei tarvitse toistuvasti olla tekemisissä vaikeasti muistettavien numeroista koostuvien IP-osoitteiden kanssa. Kirjaimista koostuvat verkkotunnukset ovat ihmisille paljon helpompia muistaa ja käyttää. Lisäksi verkkotunnukset voivat myös antaa käyttäjille hieman tietoa siitä, mitä verkkotunnuksen takana toimiva sivusto tarjoaa. Verkkotunnus kannatta siis valita huolella.

Verkkotunnukset varataan aina osoittamaan yhtä tiettyä kohdetta, eli internetistä puhuttaessa: IP-osoitetta. Yhteen IP-osoitteeseen voidaan kuitenkin kohdentaa useampi verkkotunnus, mutta yhdellä verkkotunnuksella ei voida osoittaa useampaan IP-osoitteeseen. Tämä mahdollistaa sen, että yritys tai paleveluntarjoaja, joka haluaa esimerkiksi vaihtaa verkkosivunsa verkkotunnusta, voi tehdä sen asteittain. Yrittäjä voi pitää pitkään esimerkiksi vanhaa ja uutta verkkotunnusta rinnakkain käyttössä, jolloin molemmat niistä osoittavat samaan IP-osoitteeseen ja käyttäjät voivat ajan myötä oppia, että verkkotunnus on vaihtumassa. Yrittäjä voi myös ostaa verkkotunnuksensa useilla eri maakohtaisilla ylätason verkkotunnuksilla ja osoittaa ne kaikki samaan verkkosivuun. Tämä voi lisätä käyttäjien päätymistä halutulle verkkosivulle.

Usean verkkotunnuksen ylläpito tietenkin maksaa enemmän, sillä jokaisesta verkkotunnukseta tulee maksaa erikseen. Verkkotunnuksista tulee useimmiten maksaa aloitusmaksu, jonka jälkeen lisäksi vielä vuosittainnen vuosimaksu. Aloitusmaksu on vuosimaksua suurempi tai pienempi riippuen verkkotunnuksen kysynnästä. Vuosimaksu on usein alhainen, yleensä hinta on välillä $2-$20. Aloitusmaksun hinta kuitenkin vaihtelee suuresti verkkotunnusten välillä, hinnat liikkuvat välillä $0-$90 000 000.

Oikean verkkotunnuksen valitseminen on tärkeä osa yrityksen brändin suunnitelua, verkkotunnus edustaa yritystä monessa yhteydessä. Yleensä kaikkein monikäyttöisimmät nimet ovat jo varattuja tai hintavampia, mutta käyttämällä mielikuvitusta on mahdollista löytää sopiva verkkotunnus myös erittäin edulllisesti. Erikoisemmilla ylätason verkkotunnuksilla voi esimerkiksi koittaa kehittää verkkotunnuksia, joissa vekkotunnus ja ylätason verkkotunnus yhdessä mudostavat sanan tai lauseen. Esimerkiksi verkkotunnus foc.us.

Verkkotunnuksen hinta voi myös muuttua merkittävästi, jos on valmis vaihtamaan verkkotunnuksen ylätason verkkotunnuksen. Ylätason verkkotunnukset erottavat verkkotunnukset toisistaan, ja erilaisia maakohtaisia ylätason verkkotunnuksia ovat esimerkiksi .fi ja .it. Uusia ylätason verkkotunnuksia julkaistaan jatkuvasti, ja niiden arvo kehittyy ajan kuluessa. Uudet ylätason verkkotunnukset tarjoavat tunnuksiin sijoittaville mahdollisuuden ostaa uusia ja silti yksinkertaisia tunnuksia edullisesti, joiden arvo tulevaisuudessa voi mahdollisesti nousta merkittävästi.